home

>

matrassen

>

Soorten

Soorten

In dit artikel:

Soorten


leestijd: 4 min

Er zijn verschillende soorten matrassen beschikbaar, waaronder koudschuim matrassen, traagschuim matrassen, pocketvering matrassen en latex matrassen:

Koudschuim matras


Een koudschuim matras is een matras dat volledig uit veerkrachtig schuim bestaat. Deze matrassen hebben een HR-waarde die de hoeveelheid schuim aangeeft. Hoe hoger deze waarde, hoe veerkrachtiger het matras is en hoe langer de levensduur. Het schuim zorgt voor goede ondersteuning en voorkomt kuilvorming, zelfs op de plekken waar dat het meest nodig is, zoals bij de heupen. Het schuim past zich aan de druk aan, waardoor het meer tegendruk geeft wanneer er harder op wordt gedrukt.

Koudschuim matrassen hebben een open celstructuur, waardoor ze zeer goed ventileren. Dit zorgt voor een hygiënisch slaapklimaat en een uitstekende vochtregulatie. Het stevige ligcomfort en het hoog aanpassingsvermogen maken dit type matras ideaal voor mensen die van een stevig matras houden. Met een koudschuim matras heb je dus niet alleen een goede ondersteuning, maar ook een frisse en hygiënische slaapomgeving.

  • Stevig ligcomfort
  • Uitstekende ventilatie en luchtcirculatie (hygiënisch)
  • Geen of nauwelijks kuilvorming
  • Hoog aanpassingsvermogen

Traagschuim matras


Traagschuim matrassen worden ook wel memory foam matrassen genoemd vanwege hun langzame reactie en aanpassingsvermogen aan de contouren van het lichaam. Het traagschuim in het matras zorgt voor een drukverlagende werking doordat het gewicht gelijkmatig over een groter oppervlak wordt verdeeld. Dit kan vooral comfortabel zijn voor mensen met lichamelijke klachten of mensen die moeite hebben met draaien in bed.

Traagschuim matrassen hebben vaak een zacht ligcomfort en passen zich aan op lichaamstemperatuur. Ze kunnen dus warm aanvoelen, wat voor sommige mensen prettig is maar voor anderen juist niet. De kern van een traagschuim matras kan bestaan uit pocketvering of koudschuim.

Al met al bieden traagschuim matrassen een drukverlagend en comfortabel ligcomfort, ideaal voor mensen die moeite hebben met draaien in bed of die lichamelijke klachten hebben.

  • Drukverlagend (soepel voor mensen die moeilijk kunnen draaien)
  • Perfect bij lichamelijke klachten

Pocketvering matras


Een pocketvering matras is een matras waarin elke veer los van elkaar verpakt is in een eigen zakje. Hierdoor kan elke veer individueel bewegen en reageren op het gewicht van het lichaam. Veel pocketvering matrassen zijn verdeeld in 5, 7 of 9 zones, elk met een eigen hardheid, zodat het matras goed aansluit op verschillende lichaamsdelen. Zo zijn er bijvoorbeeld veren die minder tegendruk geven in de schouder- en heupzone.

De pocketvering matrassen zijn voorzien van een afdeklaag van bijvoorbeeld polyether, koudschuim, traagschuim of latex. Elke afdeklaag heeft verschillende eigenschappen en zorgt voor extra comfort. Door de geleidelijke ondersteuning en de combinatie met een afdeklaag kun je het ligcomfort van het matras aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeur.

Een groot voordeel van pocketvering matrassen is dat ze uitstekend ventileren, omdat de lucht goed tussen de veren kan circuleren. Dit zorgt voor een fris en hygiënisch slaapklimaat. Bovendien hebben pocketvering matrassen een lange levensduur.

  • Geleidelijke ondersteuning
  • Comfortabele zones
  • Uitstekende ventilatie
  • Lange levensduur

Latex matras


Latex matrassen hebben unieke eigenschappen die bijdragen aan een comfortabele nachtrust. Door de hoge puntelasticiteit past het matras zich gemakkelijk aan de vormen van het lichaam aan, wat zorgt voor een goede ondersteuning. Bovendien zijn latex matrassen anti-allergisch, wat betekent dat ze van nature schimmel- en huisstofmijtwerend zijn.

Het soortelijk gewicht (SG) is een belangrijke factor bij de aanschaf van een latex matras. Dit is een waarde die aangeeft hoeveel latex er in het matras verwerkt is. Hoe hoger de SG- waarde, hoe meer latex er in het matras zit en hoe hoger de duurzaamheid en veerkracht van het matras.

Een nadeel van latex matrassen is dat ze warmte langer vasthouden dan andere matrastypes en minder goed ventileren vanwege de gesloten celstructuur. Echter, talalay latex matrassen hebben wel een open celstructuur en zijn daardoor beter in staat om warmte af te voeren en te ventileren.

Al met al zijn latex matrassen een natuurlijk en duurzaam alternatief voor andere matrastypes, met een zacht en comfortabel ligcomfort, hoge veerkracht en weerstand tegen allergenen.

  • Natuurproduct
  • Lange levensduur
  • Comfortabel zacht ligcomfort
  • Geen kuilvorming

Polyether matras


Polyether matrassen bestaan uit een schuim met weinig veerkracht, wat kan leiden tot kuilvorming. Dit schuim heeft een gesloten celstructuur, waardoor het niet goed ventileert en warmte vasthoudt, wat de levensduur van het matras niet ten goede komt. Dit type matras wordt voornamelijk gebruikt op plekken waar minder vaak wordt geslapen, zoals op een logeerbed of een caravan.

Bonellvering matrassen


Bonellvering matrassen zijn op hun beurt voorzien van veren die met elkaar verbonden zijn door middel van een spiraaldraad en hebben een afdeklaag van polyether, koudschuim, traagschuim of latex. Hoewel bonellvering matrassen goedkoper zijn, bieden ze minder ondersteuning dan andere matrassen en verkoopt De Nieuwe Grote Beer ze daarom niet meer.

De keuze voor een bepaald type matras hangt af van persoonlijke voorkeur en behoeften.

facebook
pintrest

anderen bekeken ook

Breedte, lengt en dikte van jouw bed

Bij het zoeken naar een nieuw matras is het belangrijk om de juiste maat te kiezen.

leestijd: 2 min

Onderhoud

Het is belangrijk om je matras goed te onderhouden, zodat het langer meegaat en je gezondheid niet negatief beïnvloedt.

leestijd: 1 min

Levensduur

De levensduur van een matras hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het matras

leestijd: 1 min